mandag 19. september 2011

Grønt er skjønt - gult er kult!



Gul er høstens farge og stugans farge. Stugan fremsto ekstra gul denne gangen, det var kommet grønt gress rundt huset!! Hurra! En passende måte å møte stugan på i september - i dyp gul med grønn kontrast rundt.

Natt til torsdag rullet vi inn innkjørselen for en langhelg i malingens og tapetseringens tjeneste. Det er ingen enkel jobb å få elektriker til å legge nytt el-anlegg. Anlegget er åpent, og det betinger at veggene/overflatene er klargjort for å motta nye pene kabler. Det ble vårt oppdrag på denne turen, som forøvrig blir den siste i år på barmark.



Det ble lite tid til annet enn jobb - det var ingen lett oppgave å rive mange lag tapet og gamle halvhårdplater. Vi malte direkte på planken på èn eneste vegg - det ble ganske tøft! Resterende vegger fikk veggfornyer som senere ble malt, og den anbefales ikke! Veggfornyern er full av glassfiber som klør og stikker lenge, i tillegg til at den er tykk og vanskelig å legge på gamle skjeve vegger. Det var vanskelig å få limet til å hefte, det forsvant inn i lagene med gammel papirtapet. Vi hadde ikke hatt tid til å grunne, men endte opp med å smøre lim på veggene som vi lot tørke før vi smurte nytt lag.

En vegg fikk samme blomstrete tapet som vindusveggen, oppå nye mastonittplater. Den var fantastisk lett å legge - som alle "easy-up" tapeter.






Guttene dro fram syklene og fikk syklet rundt i byn, mens gubben og frugan jobbet innendørs med maling. Det fine, varme høstværet fikk vi begrenset nytte av.

Lørdag var vi i Haparanda på shopping. Et hyggelig avbrekk! Det resulterte i diverse nyttige greier til både det norske og svenske hjemmet. På tur hjem stoppet vi på et Militært overskottsbolag - et evig mas om stopp (vi kjører ofte forbi) gav endelig uttelling for baksetets helter! Stoppet var primært for å se på de flotte trefigurene som noen i tilknytning til butikken har laget. Gutteartig!


Det ble også en hyggelig tur innom grannen sent lørdagskvelden. Der traff vi kjente som vi ikke har sett siden i fjor på denne tida. Trivelig! Synd det er så sjelden og at helga var så travel.

Nå skal vi bruke høsten på å bestemme hvorvidt det blir "advents-tur" i slutten av november....Om så skjer, skal vi ikke gjøre særlig mye arbeid - bare kose oss!

tirsdag 16. august 2011

Sår for vår - snart gröna lund!

Vi har lagt bak oss en langhelg i stugan, om enn litt amputert da vi returnerte en dag før planlagt. Stugan sto som vi forlot den, og jaggu var ikke samme sola og varmen på utsia også. Snakk om å konservere sommerfeelingen, det var som å gå rett tilbake i sommerferien på en plass der tia har stått stille.


Målet for turen var først å fremst å få sådd gress. Om det såes på høsten, vil natteduggen stå for vanninga og gressmatten rekker å bli grønn før snøen. Dermed har man grønn matte når våren kommer. Hur bra som helst!! Vi satset iallefall hardt på høstsåingsmetoden og brøt på 6 kg plenfrø. Vi blandet 2 sorter for å helgardere litt. Det virket ikke som "eksperten" på utsalget kunne dette han heller, han så passe tvilrådig ut. Måtte inkompetansen ikke slå gjennom... Grannen Kjell er snill og hjelpsom, og ordnet et par lass matjord til vi kom. Han planerte også jorda med traktoren og lånte oss trommel for å gå over sålaget. Nå mangler bare litt mer grus og subb inn mot husmuren, så er vi i mål på akkurat dette prosjektet.






Det andre viktige oppdraget var å klargjøre vegger for elektriker som var på "befaring". Sjølfolkets  soverom skulle males og tapetseres. Det vil si bare en liten veggbit med tapet, resten maling. Etter at vi fikk ferdig vinduveggen, ble det klart at de andre veggene måtte ha en fornying. Dette skulle vi få på plass etter å ha revet det gamle elektriske anlegget. For da kunne vi endelig sette nytt elektrisk anlegg i bestilling.  Grunnlaget viste seg for dårlig å jobbe med, så vi fikk ikke tapetsert og malt i denne omgangen. Det må rives å legges nye plater og veggfornyer. Altså; ny høsttur. Heldigvis! Kommer før vinteren, vi har bare satt elektrikeren litt på vent. Strengt tatt bør vi vel se etter ny-plenen også!

Nevnte jeg jobb med den j#¤%& trappa? Joda, klart, mere trappejobb! Denne gangen la vi trappe-teppe-neser i trinnene. Sælvklæææbende halvmåneformede sådanne, - det skulle jo være kurant med litt tilskjæring. Trodde vi. Men det er en svingtrapp og tesen om å legge alle med utgangspunkt i senter ble satt alvorlig på prøve. Noen trappetrinn er meget grunne der svingen er kraftig, også i senter. Over til andre tese; legge med samme avstand fra ytterkant - den sia der trinnene er dype. Ble ganske fort forkastet som ubrukelig. Det så  ikke pent ut! Tese tre; legge i linje fra det ene til det andre trinnet, tilpasset trinndybden og det naturlige fotefaret. Dette ble metoden som fungerte best. Dog i kombinasjon med de øvrige teser og en dose visuell justering. Ser nå ok ut, er god å gå i, og er heller ikke farlig glatt lengre. Frugan er IKKE innstilt på mer jobb i trappa - skulle så skje vil det bli vurdert rulletrapp eller heis.

Lørdag var vi hos Monika på utemys og fika. Det varte til lys morgen da bålet døde ut. OG det var trivelig! Såpass trivelig at det gikk seint med arbeidet søndag før vi dro. På turen hjem - en tropisk dag btw - var vi innom IKEA og ordnet ting til jentebadet som er under oppseiling hjemme. Happy sunday!


mandag 1. august 2011

Rødstugan bredvid



I fjor sommer bodde søte gamle Lilly i det røde huset ved siden av. Det var en smal sti i blåbærkrattet mellom eiendommene. Guttene (og vi) var stadig over hos Lilly på fika, hun serverte alltid nystekte kardemummesnurrer. I vinter gikk Lilly bort, nesten hundre år og mett av dage.



Både stugans folk og kårfolket feiret påsken i stugan. For kårfolkets del endte det med huskjøp den dagen Lillys hus ble avertert for salg. I den grad det går an å kjøpe hus på impuls - var dette et sådant. De hadde mindre enn ett år i forveien satt opp kårstugan ved gulhuset, og tanken på egen eiendom hadde ikke vært nevnt.

Rødstugan sett fra veien ved oss
Bestemor og bestefar gjorde et røverkjøp; - et fint og godt vedlikeholdt hus i et fantastisk fortreffelig nabolag! Det var bare litt utvendig maling og litt reparasjon av vinduer som var nødvendig å få gjort. Ja, og så rive loftskjøkkenet og få det omgjort til soverom. Men det er kurant tidsfordriv for nevenyttige pensjonister med allverdens tid og ny-entusiasme som godseiere. Det er stort sett overflatene som skal byttes; vinyl og tapet. Ellers er det litt småpyssel for håndverkere, type rørlegger og elektriker - men det ingen presserende behov.


Over: fra tida etter overtakelsen
Under: juli, loftskjøkkenet rives





























Denne sommeren har falurød eksteriørmaling stått i fokus - frugan har forlengst kommet ut av tellinga på antall strøk med rødmaling. Det som er sikkert er at "topcoaten" er creme de la creme med silikon i - malinga er garantert å skal skinne til eierne er ca 100 år! Strategien er at det skal gjøres en gang og for alltid. Onkel Geir har fått svingt malerkosten etter at de ankom bruket. Bestefar maler ikke i høyden - det ble onkels lodd. HMS finnes ikke på svenske småtorp. Her ble 3 stiger tyvkoblet sammen, med kraftig svai, for å rekke øverst opp mot raftkassene. I en periode ble tilhengern brukt som stillas/platt for stigene. Nå er jobben heldigvis gjort, og alle lemmer er i behold og ekstremitetene er ikke brukket.



Rødstugan har også sin andel av besøk, dog  mest av den interne familiære sorten. Vi i gulstugan er over flere ganger pr dag, og guttene definerer tilhørighet til begge leire på dagtid. Tante, onkel og barna Petter og Kaja har vært sommergjester hos bestemor og bestefar i rødstugan i flere uker. Det har også medført tett trafikk mellom husene. De har hatt "Bio" hos bestefar på dagtid, og go'nattfilm i gulstugan på kvelden. Rødstugan har den største TVn. Den ser ut som et bidrag fra hjelpemiddelsentralen på det bitelille antikke radiobordet som det står på. Få, foruten frugan, synes å plages av sånne detaljer. Ungene foretrekker den store TV på dagtid, og det er mer enn greit.




Rødstugans folk har invitert til flere grillmiddager, heldigvis! De er per tiden de eneste som har grill. Verdens minste grill, antakelig. Den ser ut som en engangsgrill på lange ben! Grillkofferten med "grillutstyr" har større overflate enn grillen. Liten og rar! Pussig nok har den klart å preparere mat for 10 personer: Med DEN lille grillflaten er det et under på Jesusnivå! Ja, og det var fisk vi fikk - vesterålsk sei. Etter uker med korv og burger, kan man få religiøse hang når man blir traktert med fersk fisk fra hjemlige farvann. Sammenligningen er derfor helt på sin plass.


Middag ute, på langbord, med hele familien samlet er trivelig. Bestemor og bestefar har funnet tid og anledning til dette et par ganger under sommeren. Det er litt av en prestasjon, tatt i betraktning at vi er mange med ulik agenda og diverse besøk. Desto triveligere!

Barna på torpet har fisket en del sammen, med onkel Geir som troppleder og gubben som assistent. Ingen fisketur uten fangst - ved et par høve har abboren endt som filét på steikepanna. Etter sigende en god steikfisk. Ungene setter nok selve fiskinga høyere enn konsum av eventuell fangst. Det å få napp og hale iland fisk er storartig og det blir fort konkurranse om å flest og størst. Barna i rødstugan har vel vunnet de tevlingene, selv om "fiskaronkel" har bidratt slik at alle har fått fangst. Håkon og nabogutten Johan har fisket en del alene, med og uten båt. De har kost seg skikkelig "på sjyen", selv om fangsten har vært sultihjel.






















De har ikke bare fisket, de har gjort mange hyss og spist en million is. Kaja introduserte de andre guttene for fastboende Alfred. Han er en trivelig gutt som vi håper å se hver gang vi er i stugan. Kaja er forresten å finne i alle hus i nabolaget der det står firbente og bjeffer på utsia. Forstå det den som vil...




Petter oppsøker ingen bjeffende frivillig. Han har derimot sett gul og rødstugan som ett stort torp som han bor på. Han velger så ofte som mulig å overse at han ikke har hatt full akkredittering i gulhuset, og sniker seg inn der. Både huset og han har det best med følge - det er mye farlig verktøy "deponert" rundt i gulhuset. Det har falt han særlig tungt for brystet at han ikke har fått sett kveldsfilm sammen med de andre, større barna - og det kan man ha sympati for. Aldri lett å være minst!

Nå er Petter, Kaja, onkel og tante dratt hjem - med bilen full av ferie. Neste år kommer de tilbake, den minste er fortsatt minst MEN likevel mye større. Kanskje vil oppgavene fordele seg annerledes mellom ungene neste år..?

Bestemor og bestefar sitter alene igjen på torpet. De nyter roen og venter på blikkenslageren - det kan ta sin tid og det gjør ingenting. Tid har de nok av, og de har nok å fylle tida med. Det gode liv!!

Rødstugans folk - bestefar og bestemor

tirsdag 26. juli 2011

Hjemme i Tromsø - tilbakeblikk sommeren 2011


Sola møtte oss lavt i horisonten idet vi rundet Tromsøsvingen sent lørdagskveld, på sommerferiens retur - 4 uker etter at vi satte nesen med kurs for sydøst. Regnet møtte oss også - gul himmel, regn og regnbue - en sjelden og facinerende velkomst!

Sommeren i år ble god, innholdsrik og til tider hektisk. Fire uker kan gå veldig fort når været er strålende, besøkene er tallrike og trivelige, og planene uendelige. Vi har altså hatt en del besøk, vel nok ikke like mange som i fjor, men tilstrekkelig til å leve et sosialt, mangfoldig godt liv i ferieukene. Det er tre familier frugan ikke har fått "dokumentert" denne sommeren, det er våre naboer Marianne og Karl, folket i Törestugan Hege og Svein-Malvin med Synneva og Trygve, samt våre naboer Eirin og Vegard og deres jenter. En skikkelig blunder fra frugans side. Ellers er de aller fleste dokumentert i blogg (- med unntak av et par der fotografen sto til stryk og bildene ble deretter).

To faste innslag manglet i årets stugeferie, Lilly og Lennart - fastboende naboer som har gått bort i løpet av året. Rart å være der uten dem, vi har sendt dem begge mange tanker iløpet av oppholdet. Men nye vaner og rutiner kommer fort. I Lillys hus har bestemor og bestefar tatt sommerresidens, så trafikken dit har vært jevn, selv om tia med nybakte kanel- og kardemummeboller er over. Til gjengjeld er der familie; søster, tante, onkel, niese, nevø, kusine og fetter Petter. Folksomt og sosialt, dermed diverse å skrive om. Den røde stugan bredvid  fortjener et eget innlegg i bloggen - stoffet må bare bearbeides litt først..

Rødstugan sett fra oss
Før vi dro til stugan hadde vi planer for hvilke prosjekt som skulle ferdigstilles parallelt med at vi skulle feriere og kose oss. Vi skulle legge nytt gulv i gang og videre inn i kjøkken - det har vi pt ikke begynt med. Vi har ikke engang bestilt gulvet. Det er vanskelig å legge gulv i et montert kjøkken og diskusjonene om løsning er muligens ikke over - pt ser det ut til at det blir fliser av vinyl eller linoleum. Frugan er iallefall bra fast bestemt på at det skal legges i gammeldags sjakkmønster. Nå er vi på nytt enige om at dette MÅ på plass senest neste sommer - done deal!

(bilde fra Angeldreams blogg)
Det største prosjektet var verandaen i kjøkkenveggen. Den ble ferdig! OG den ble fin! Sa jeg varm? Med leveggen på plass var det i drøyeste laget på de varmeste dagene - men vi klarte oss og klaget ikke. Neste år får vi opp en lavere terasse i forkant, og der skal det ikke bygges levegg. Om verandaen ble ferdig utendørs, så ble ikke hagen det. Vi skulle få tilkjørt jord og sådd gress. Dreneringsgrøftene som ble gravd sommeren 2010, har tatt vekk store deler av gressmatten rundt huset og i hagen mot vest. Dette håper vi å få gjort tidlig i høst, slik at gresset spirer før vinteren.

til veranda 
fra markplatt


i trappehøyde
med baktrapp











og "reingjerde"...
Å få huset ferdig malt var også på dreieskiva. Faktisk var dette også på beddingen i fjor - fasaden har vært heller bedrøvelig, særlig mot veien. Dreneringa tok lenger tid enn planlagt i fjor, dermed ble det utsatt. I år fikk vi hjelp av grannegrabben til malinga og nå er hele huset knallgult. I fjor ble muren malt grå før dreneringsgrøftene ble gravd igjen - hele fasaden er dermed ny.

Vi har også fått ordnet veggene i loftsgangen og lagt nytt gulv der. Vi hadde litt som gjensto på fjorårets tapetseringsprosjekt. Soilrør ble fjernet fra loftsgangen, så selv om vi fikk gulv og tapet på plass er vi ikke ferdig. Nå må taket ordnes, det kan ikke stå et hull igjen etter soilrøret. Himlingen var i en dårlig forfatning likevel, så det blir greit med nye takplater neste år. Vi ble altså ferdig, men likevel ikke helt i mål..

        

På sjølfolkets soverom ble det satt inn nytt vindu og dør høsten 2009. Nå er veggen ordnet med nye plater, tapet, fôringer og lister. Det ble flott og i henhold til planene. Faktisk ble det så flott at vi har bestemt oss for å tapetsere ytterligere en vegg med tapetrestene og male de øvrige i tapetens bunnfarge. Det skjer sikkert allerede til høsten - vi satser på å få elektriker til å skaffe oss nye kontakter og lyspunkt når veggjobben er gjort. Neste år får gulvet nytt belegg, hull etter radiatorrør og gamle limflekker gjør det ønskelig. Status - ferdig ihht plan, men omfang økt. Gulvprosjekt neste år.

          

Loftstrappa har vært skampletten i huset og den har vi hele tida sagt at vi skal gjøre noe med. Det er bare aldri blitt noe av, - infrastrukturen har stått litt i veien for motet. En varm sommerdag, da frugan var en smule overkokt etter mange varme dager og timer i solen - rømte hun inn med limfjerner og skrape. Dermed startet trappeballet. Det tok over en uke å komme i mål, men 2 dager før vi forlot sto den ferdig - helt praktfull. Utrolig fornøyd med at trappa er unnagjort, den har vi gruet for. Herved utnevnes kjøkkengulvet til ny skamplett!

















I løpet av året og neste sommer skal altså en hel del prosjekter ferdigstilles. Soverommet til sjølfolket skal få alle vegger malt/tapetsert og nytt gulv, loftsgangen skal få ny himling. Guttenes loft skal få nytt vindu og nytt gulv. I grunnetasjen er det viktigste at kjøkken og kjøkkengang får sjakkgulvet sitt. Ute gjenstår markterrassen med grillplass. Så får vi se om det blir flere nye vindu - kommer tid, kommer råd er det noe som heter... Og det satser vi på.

Vi skal selvsagt også feriere, og det står ikke om liv å få planene realisert i voldsomt tempo. Vi har allerede fått bud om sommergjester - og det er vi svært fornøyd med. Det er mulig at Umeå blir mål for utflukt neste år, om ikke Danmark? Hvem vet, mange planer kan passere før neste sommer. Dessuten er det vel egentlig været og lommeboka som gir fasit til syvende og sist. Men uansett vær og mål for utflukt, - "vi gler oss!"