lørdag 16. april 2011

Transportetappen Norge - Finland - Sverige


Det er vel 62 mil mellom hjem 1 og hjem 2. Vi kjører opp i Skibotn over Kilpis og ned langs Torneelven som utgjør grensa mellom Sverige og Finland. Det meste av turen går på finsk side av Torneelven i et glissent befolket og bebodd område av verden. Vi ser stort sett ingenting annet liv enn rein på den delen av turen.

Kilpis - Antilas butikk og litt av hyttelandsbyen
Det er faktisk ikke til hinder for en utrolig god veistandard på nord-finnlandsetappen. Brede rette veier og frisert terreng langs veien. Hva fattige Finland kan utrette og prioritere! Sisu!? Autostrada gjennom GOKK! Det er antakelig flere busskur i det nordvestlige hjørnet av Finland enn det er folk, likevel er det altså en god veistandard. Finnene legger dessuten vei med rettholk og rai. En enkel nordmann blir målløs når den ligger som en rett strek foran panseret, mil etter mil. Fantastisk! Jeg skal i denne sammenheng være høflig patriot å ikke si så mye om den norske veien opp til Kilpis. Jeg bare nevner at guttene blir bilsyke av svingete og humpete veier og at bilsyken alltid inntreffer i Norge uansett om vi er på tur eller retur....I Norge heter det ofte at "veien bukter seg... - ikke uten grunn!











Denne turen startet lørdagsmorgen i et lunefullt vårvær; kaldt, hvitt og bløtt. Det sluddet fra Tromsø til Sukkertoppen ved finskegrensa. Der stakk solen gjennom og den fulgte oss resten av turen. Tørre fine veier, kun en håndfull bobiler og reinsdyr til besvær. Heldigvis! Vi tror vel at både bobiler og campingvogner vil gi grobunn for diverse samferdselsemosjoner litt lenger ut i sesongen. Men så langt greit! 
 
Karesuanto - glissen bygd
Mange busskur - lite folk!











Litt tricky at vintersesongen er over her og at svenskene har lagt om til sommerdekk - etter sigende er det ikke lenger lovlig med vinterdekk her. Vi har selvsagt vinterdekk på, vi skal hjem igjen over fjellet med alt det kan innbære av vær og føre.

Aavasaksa - grensebrua vi vanligvis krysser.  Men i dag  krysset vi i TornioHapparanda.
Elveisen sprekker. Snart åpen vannføring!


Gutta boys er rutinerte passasjerer, snill og grei om enn litt lei.


1 kommentar:

  1. Da er vel neste blogginnlegg litt bilder fra hjem 2 og området rundt?

    SvarSlett