lørdag 19. mars 2011

En jädrans massa snö...



Det var jo ikke akkurat uventet med snø - men i sånne mengder! Frugan må innrømme at hun forlengst er gått i vårmodus, og hjemme er det nok av vårtegn som bidrar til denne tilstand. Det er muligens forklaringen på de i overkant store forventningene til våren i soliga Sverige - det er tross alt mange mil sør for hjemmebasen. Vel, her er altså masse snø - i volumiøs pulverform. En hard vinter med masse frost uten avbrudd av mildvær har gitt snø, snø og snø. Den har liksom ikke blitt komprimert av innslag med tøvær og regn....Volumet er bare altfor meget for midten av mars!! I tillegg er man altså ca 3 uker bak skjema for alminnelig vår. De ikke uttalte, men optimistisk gjennomtenkte planene for våronn og bikinitopp i den sene aprilpåsken forsvant som dugg for vintersola denne lørdagen - det må et drastisk væromslag til for at så kan skje..Sukk !!

Stugan er varm og god - vinter og kuldegrader til tross. Det har den vært hele vinteren, takket være våre naboer, viser det seg. De har sørget for stabil drift på varmepumpa. Ære være dem for det, heldig er vi som har noen som ser til. Kunne gått riktig ille da propellen frøs full av is og stoppet. Vi håper at det blir lenge til neste vinter av så hardt kaliber, det er iallefall lenge siden sist det har vært like kaldt så lenge, ifølge grannens hukommelse. Ellers har stugan klart seg bra denne vinteren, frugan har vært veldig engstelig i disse kalde vintermånedene. Såvidt vi har registrert er det bare en "casualty" - en avglemt orkidè.

Vi har ellers ingen gjøremål denne turen - enn nettopp å se etter huset. Det var jo fort gjort. Nå gjenstår en liten shining og utsett av kyllinger - så er pliktene gjort og stugan klar for mys i påskeferien.

Våre naboer hjemme i Tromsdalen har også kjøpt hus her - vi har prøvd få sett til deres stuga. Ikke enkelt! Det må seriøs motivasjon og lårmuskler til for å nå ytterdøra, mengdene med snø tatt i betrakning. Det gjenstår å se om gubben trosser snømassene...frugan betakker seg iallefall. Stugan deres ligger idyllisk til på høyden i byn. Mange småhus i friske farger gir assosiasjoner til Lindgrensk småby med skjærgårdsidyll. Flott også på vintern. 


På hjemturen i morgen gjenstår litt harryhandling i Happis. I dag var vi
innom Kalix - utrolig koselig å gjøre lørdagshandel der. Vi ramlet innom et for oss nytt etablissement for lunsj - Cafè Lyktan. Det var overaskende god mat. Miljøet var ok - frugan ble litt engstelig (og gubben skadefro!) av alle Jesusbildene på sørveggen. Gubben mente at dette var en cafè man også kunne få forbønn på. Litt svett en stund - veggpryden tatt i betraktning og det faktum at det var mange familier der med over gjennomsnittet mange barn. Men, maten smakte, servicen var bra OG de hadde Chai Latte på en raus og rimelig meny. Etter litt research hos grannen viser det seg at det er en kristen kafè, men at den er velrenommert og frekventert av hele byens befolkning fordi maten er god og hjemmelaget. Vi kan altså trygt besøke dette etablissement flere ganger, i trygg forvissning om at vi ikke bidrar med dollar til en lokal sekt med Knutbypotensiale. Og ikke minst; at ingen regner oss for pinsevenner. For frugan innebærer vel dette at magen er sterkere enn ryggraden???
Nix - hun setter seg med ryggen til Jesusbildene og ignorerer tilbudet om forbønn som står på oppslagstavla i bislaget. Sålenge maten ikke har religiøs bismak utfordres ikke integriteten...

En annerledes og kort tur. Godt å være her og fint å se grannene igjen. Vi savner stugans eldste arving som valgte å bli hjemme, boende hos en kompis. Rart å være uten han. Men neste tur er han med - det er både han og vi glad for, særlig minstemann savner storebror.

2 kommentarer:

  1. Hilsen til dere fra oss. Gjestene akkurat forlatt og stua ryddet. Kjør forsiktig på heimturen!

    SvarSlett
  2. Ser ut før en fin tur selv med masse sny rundt Stugan :)
    Men det blir vel bedre med litt global oppvarming snart ;0)

    SvarSlett