tirsdag 23. februar 2016

Sportlov!

Etter mange, mange måneders pause fra stugelivet fikk vi endelig en langhelg i vårt ljuva gula hem hos broderfolket. Stugetur gir mening til vinterferien, eller sportloven som det heter i Sverige. Engang i verden het det sportsferie (eller brenselsferie) i Norge - som en følge av harde vintre og begrenset med brensel i kalde skolebygg. I den hardeste kulden var det da meningen at man skulle ut og sporte, - forstå det den som vil! Her er lenke til en artikkel om "Den mystiske vinterferien" - interessant lesestoff om hine hårde dager. Frugan la spesielt merke til at juleferien i sin tid ble forkortet for å gi innpass til vinterferien - og velger å stille spørsmål ved om det var demokratisk beslutning? Var spørsmålet på høring hos julenissen??


Vinterferien vår startet fredag etter jobb (som vi forlot litt tidligere enn vanlig) og etter drøye 7 timer på relativt fine finske vinterveier var vi framme ved stugan litt før midnatt. Der hadde naboene brøytet innkjørsel og gårdsplass, tent lyktene på trappa, satt på varmen i huset og lagt igjen vin, blomster og sjokolade. Hvor heldig er ikke vi?? Utrolig snille naboer som gav oss en nydelig begynnelse på vinterferien. Takk og takk!


Med i lasta fra Norge hadde vi div elektroniske duppeditter for å kunne overvåke stugan når vi ikke er her. Nå er det ingenting i veien med naboenes innsats med å se etter huset vårt, men vi tenker at de kan ha litt avlastning, - pluss at vi LIKER å se/vite hva som skjer på vårt mysiga smultronställe til enhver tid. Disse duppedittene skulle monteres lørdags formiddag. Det ble med planen - for web cameraet viste seg umulig å få installert, til tross for at vi prøvde et utall ganger forlengs, baklengs, med og uten ethernetkabel. Ja, og det var ikke mulig å installere med den medfølgende CD-plata - for vi hadde med pc uten cdromspiller... Det endte med at frugan la inn en ydmyk hentydning om it-bistand fra Törestugan, og oppgav videre forsøk på å få elektronikken på plass. Vi dro istedet til Kalix på handel - vi skulle ha middagsgjester sent på ettermiddagen og kjøleskapet var like tomt som vi forlot det i høst.

Gjestene var skolstugans fruga og skolstugebarna - de ankom fra Norge lørdag ettermiddag og kom direkte i middag. Det ble veldig hyggelig - store og små har ikke vært sammen i stugan siden i fjor sommer og kidsa gikk i gang med spill og lek direkte etter middag. Praten fløt løst hos de voksne, vinen likeså  (har tross alt vært pause siden nyttårsaften for alle). En skikkelig hyggelig og rolig kveld - reisen kjentes godt i kroppen for de nyankomne og tildels hos de øvrige - så det ble tidlig oppbrudd.Søndag var det sovmorgon før frugan og gubben gikk løs på oppgaven med å installere utstyr som bl a gjør oss i stand til å fjernstyre varmovner og overvåke temperaturen. Det gikk smertefritt på første forsøk og gikk rimelig fort. Skolfrugan kom innom på formiddagskaffe og ble vitne til at vertene satt og skrudde av og på varmovnene i kjøkken og stue via smartphoneapp. Kidsa var ute - godt i gang med årets snøhule, etter befaring falt lokaliseringsvalget på snøhaugen ved skolstugan. 

Senere på søndag dro vi til Sport City for et deilig søndagsbad. Gutta fikk alternativ garderobe da renovering av bygget pågår, jentene fikk en lang og kald omvei til bassenget - noe som medførte at vannet i det store bassenget kjentes varmt og godt. Etter noen lengder med svømming - noen runder i kjerringkokeren og vannsklia, ble det pleiende badstu og velvære før turen gikk videre på restaurant. Trocadero er pizzarestauranten gutta elsker og som er komfortabel for den betalende garde. Uansett, veldig god med mat etter en økt i klorbefengte omgivelser.
Vel hjemme fra Kalix og Trocadero ble kaffen satt på kok og kanelsnurrene varmet - Törefolket og deres ambulerende helpdesk var på vei. Det ble et vellykket besøk webcam fikk kontakt med router og app og alt på IT-fronten flasket seg. Takk til Svein-Malvin! Det  var også veldig koselig å ha besøk utover å få it-hjelp. Kidsa fant tonen og inspiserte snøhule ute og spiste is inne, de voksne var bare inne. Skolfrugan var også til svars - hun hadde etter tips fra frugan kjøpt samme kamera og dermed støtt på samme problem. Hun prøvde å snappe opp installasjonstips. Noe som ikke fremsto enkelt, da det  ble gjort adskillig flere prosesser enn det som vanligvis skjer i en "quick installation guide".
Her er skjermdump av appene der duppedittene er tatt i bruk:

og foto av voksenbordet med vanlig vs web cam:Herlig hæ?? :)

Også søndag ble det tidlig oppbrudd av gjester og tidlig kveld for huslyden. 

Mandag var det duket for IKEA-tur for de voksne i gulstugan. Guttene nedla veto og ville være hjemme og jobbe med snøhuleprosjektet sammen med naboene. Vinn-vinn altså! De voksne var både raske og forbannet fornuftige i Happaranda - så det er intet spennende å rapportere om fra den fronten. Tidlig hjemme og nesten bare harryhandel-proviant i handlenettene. Gjeeesp!

Siden vinterferie er sportlov må man gjøre forsøk på å sporte - eller iallefall litt i bevegelse. Dermed var det duket for ettermiddagsprommis for frugene. Turen skulle gå nedover veien til Frevisören - men grunnet vei uten gatelys og elgspor like ferske som våre i nysnøen på veien - snudde vi relativt brått og satte kursen inn i byn. Der var det velsignet faunafritt og veldig koselig å gå å se på hus og julebelysning. Etter en time på apostlenes hester dro vi hjem og inspiserte snøhula. Planen var å gi inn i hula - den har adskillige kvadrat i gulvflate og 1,50 m i takhøyde. Vi feiget dessverre ut pga et litt tight inngangsparti - vi kom til å tenke på Ole Brumm (Nalle Puh) som satt fast i honningtreet... Men fin og velgjort var residensen!!


Dette er bilde av inngangen til hula - håpløst dårlig foto.

Mandagskveld var det koselig gjensyn med våre svenske granner og vi fikk mulighet for å takke for alt som møtte oss da vi kom. Utrolig trivelig kveld der 3D/VR briller med levende bilder sto for underholdningen. Det ble kjørt berg-og dalbane og spøkelsestunnel og skihopp til stor begeistring for deltakerne og publikum. Mye fliring denne kvelden altså! Dessverre ingen fotos fra denne kvelden - det ble avglemt i fnisinga (og dessuten greit for de involverte). Kvelden ble en fin avslutning på vinterferien - tirsdagmorgen bærer det hjem igjen. Men nå er det bare noen få uker til neste tur; påskloven. Hurra!!
Snømengden på tomta idet vi forlot:


Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar