tirsdag 15. april 2014

Påskkärring og påsketradisjoner

Dette er vår sjette påske i gulstugan. Vi har etterhvert blitt godt kjent med svenske skikker, og man kan ikke lenger utelukke at det dukker opp fjærpryd på utebusker og andre svenskinspirerte innslag. Påskepynt nr 1 i Sverige er påskeheksa (påskkärring), - den synes selvskreven i folkhemmet. Stugan har ingen påskkjærring, - enda, men håper å ha en på plass i løpet av påska.

Det er tradisjon "å gå påskkjærring" på påskeaften. Skikken er til forveksling lik vår julebukktradisjon. Skal tro om vi får besøk av noen i år??
I Lappbäcken står denne påskkjærringa (bildet). I fjor hadde hun kollidert m brøyteskavelen og bare kosten føttene og akterpartiet stakk fram. Bilde av den kolliderte utgaven finnes i dette innlegget. I år er det velsignet få brøyteskavler, til frugans og påskkjærringens lettelse!

Til forskjell fra alle andre år er tanteungene med opphav på tur til rødstugan. De kommer frem kveld og det blir spennende å feire påske sammen med dem. De har kun opplevd stugeferie på sommeren og det er åpent om det blir en ny påsketradisjon?

En annen sikker tradisjon hos oss er "gjör det själv" og oppussingsprosjekt. I år var turen kommet til verandadør på kjøkkenet. Den skulle egentlig monteres i fjor sommer, men pga forsinket leveranse ble anledningen først nå i påska. Det krever en viss temperatur på utsia når det lages stort hull i veggen..



Bestemor og bestefar har vært et sikkert innslag i påskeferien, med unntak av første året i 2009 og forleden år. De har vært på besøk i gulstugan til og med det året de kjøpte Lillys hus (rødstugan) påsken 2011. Den handelen ble gjort påskeaften, mer om det i dette innlegget. Samme år bodde de for første gang i den lille gule gjestestua som de bygget i gulstugans hage. Påsken 2012 var Nina og Einar og barna på besøk i den hensikt å besiktige skolstugan som lå for salg. De var interessert i sommarstuga. Det endte i handel første kvelden, les her. Heldig for både små og store som går godt overens. Er det en tradisjon at våre påskegjester blir sjarmert av stugelivet og kjøper stuga? Hvem er neste i såfall? Årets påskequiz! 

Også naboene har vært et sikkert og kjærkomment innslag i stugepåska. Noen naboer har gått bort og andre har kommet til. Grannen Monica har vi hatt påskmys sammen med siden første påsken her, de første årene også med Lennart. Her fra et besøk hos dem. Lena og Kjell er også fastboende granner som vi har blitt bedre kjent med de siste årene. De drar bort i påska, men var innom på fik palmesøndag. Vi håper og tror at vi får anledning til å tilbringe påskedager sammen med dem i årene som kommer.



Mandag ettermiddag kom skolstugans folk til sitt torp for påskefeiring. Det tok ikke mange minuttene før frugan og gubben var invitert inn dit på boblevann for å feire påskeferiens begynnelse. Vi var ikke onde å be. Det var også stor gjensynsglede blant arvingene. På kvelden kom skolstugans folk på gjenvisitt, Monica kom innom, mere boblevann ble servert sammen med litt ost og litt kjeks. Fasit ble veldig hyggelig kveld med mye fliring. Ungene erobret tvstua og netflix fikk levere mens påskegodt gikk ned på høykant. Vi har det gult og godt!


Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar