lørdag 1. august 2015

Sommeren 2015 oppsummert

Sommeren 2015 skal oppsummeres for historien og bloggboka - sånn at fasit er å finne i fremtidige diskusjoner om vær og hendelser...

Vær
- aldri før har vi hatt så få hele soldager og så kalde netter
- sjelden våt juli
- aldri før har vi hatt bekmørk sommernatt i juli
- første "høststorm" med kuling og regn i sommerferien
- ingen turer til Frevisøren
- ingen bading i hav eller vann verken for store eller små
- myggor i millioner - over gjennomsnittet godt myggår

Tidlig i juni var vi nede i stugan og ordnet en pumpe. Da ble skapene optimistisk fylt opp med solkrem - etter en dårlig vår både her og der ville nok sommeren bli knall... Frugan investerte i ikke mindre enn tre - 3 - gulvvifter som skulle berge oss gjennom hete sommernetter...

Solkroken gav le fra flere sider og noe som muliggjorde frokost i sola og kaffemys på formiddagen. Vi ser at vi mangler le mellom husnova og levegg/"reingjerde" - det ordner gubben neste år. Da skal også spisebordet på nederste plassen gjøres lunere. Spiseplassen ble brukt en gang denne sommeren. Tilsammen spiste vi middag ute 3 ganger (i rødstugan og hos grannene)


Indretjeneste
Flere prosjekter enn de planlagte ble ferdigstilt inne, og noen nye påbegynt. Yttergangen var aldri på oppgaveblokka, den er malt på halvparten av flatene. Ny hylle og nytt lys montert, oppbevaringsbokser og stash på plass. Ordning og redo der - bonus!

Kjøkken og ganggulvet har endelig fått sine sjakkruter. Det hevet inntrykket og standarden i bo-miljøet. Det gav inspirasjon og energi til å rydde og ordne rundt omkring. Mange bilder er endelig satt opp, skap og boder ryddet (flere lass på fyllinga). Soverommene gjennomorganisert, oppbevaringsbokser og kommoder på plass.

Vi har fjernet en stor pall fra spisestua og har fått plass til ekstrastoler der den sto. Er været dårlig ute, må man spise inne og da gjelder det å ha plass til mange! Vi har fått et par ekstra krakker til kjøkkenbordet, så pt har vi sitteplass til 12, men vi ønsker flere. Vi prøver å få tak i ekstraklaffer til spisebordet. Det er et Ikeabord som sto i huset da vi overtok, så navn og type kjenner vi ikke..Se bildet til venstre under. Vet du noen som har - gi oss et vink!


    

Mat og "eting" 
Det har blitt bakt mer enn vanlig denne sommeren - kanskje like mye i år som alle andre år tilsammen? Iallefall nesten. Marianne gav oppskrift på sockerkakaen "Herjedalskaka". Den er bakt ved et par anledninger. En annen sockerkake, med banan er også bakt et par ganger. Det er også blitt scones, muffins og kladdkaka. Vi skylder på været!

 

 


Matfatene har bugnet og selskapene har vært mange, det som har manglet av sol har ikke manglet i servering. God mat og mye mat har preget sommeren. Sånn sett er det bra at ferien er begrenset til 4 uker - i slutten av ferien har behovet for å trimme ferieflesket meldt seg med full styrke. Skulle sola tittet fram de siste feriedagene kunne man smurt seg og "rutet svoren" før soling...  Om det var noe mat det var lite av, var det den varmrøkte ørreten eller laksen som vanligvis selges i orten. Frugan fant noe som lignet i Oulu, men helt det samme ble det ikke. Onkel Geir har sørget for at vi har vesterålsk fisk av prima kvalitet med oss i kofferten. Vi har også fått gode oppskrifter på både kvalkjøtt, elgkjøtt og laksepai. Vi kan gå høsten blidt i møte.Besøk og sosial omgang
I år har vi hatt feriegjester i to omganger, Beate, Yngve & co ei helg midt i ferien og Hege, Anders & co uka etter. Veldig stas - vi ønsker dem velkommen igjen! Vi har også hatt trivelige kaffebesøk - Sarah og Urban, Per-Ivar & co.
Utover disse har vi vært sosial med naboene våre og Elisabeth og Willy på Båtskärsnäs. Vi er heldig så bor i et så trivelig nabolag og har så fine naboer :) Selskapene har vært mange, vi har vært i to selskap i skolstugan, ett i Töre, ett i rødstugan, ett hos Sandströms, ett i Folketshusvägen samt holdt tre selskap selv i gulstugan.Shopping
Når man ikke kan bade og nyte sola, må man gjøre andre hyggelige ting. Det har blitt restaurantbesøk og shopping for vår del. Det merkes, særlig på frugans bagasje, at vi har fått brukt tid og ressurser på REA og ALE.

Gutteartig
Gutta har også i år vært på SM i rallycross på motorbanen i Kalix. Artig for gutta. De kom tidlig hjem - det var kaldt i været og heatene hadde pågått siden tidlig på dagen.
Sammen med skolstugans folk ble de også egen motorsport med interne oppgjør på go-cart banen. Der deltok samtlige unntatt frugan som var hjemme og forberedte selskap. Gutta koste seg max, som ventet, og ønsket seg flere turer til go-cart banen. Verken vær eller timeplan tillot det.
Skolstugan hadde to kvinnelige debutanter på banen - de moret seg også.


Hjemvei
Etter lunsj hos Monkan tidlig fredag ettermiddag, bar det på hjemvei. vi kjørte av E4 ved avkjøringen til Hedenäset slik vi bruker. Ved grenseovergangen ØverTorneå - Aavasaaksa valgte vi, vill og gæren, å kjøre videre på svensk side. På impuls fant vi ut at vi skulle prøve veien videre opp for variasjonen sin del, og for å gjøre selve turen til en del av ferien.. Planen var å kjøre over til finsk side ved Pajala... Etter ØverTorneå kom vi til veiarbeid, etter skiltet å dømme skulle dette gjelde i 200 meter. Det viste seg å være helt feil. Det var kilometer på kilometer med humpete grusvei, forlatt av veiarbeiderne. Med henger på slep ble det en treg og ubehagelig rute. Vi kom oss over til finsk side ved Pello og vil vente lenge til neste forsøk på å være impulsiv på veivalg.. Turen gikk ellers fint, men mye rein ved veien fra Mounio og nordover.

  
Vel hjemme ble vi møtt av en hyggelig velkomsthilsen på trappa. Tusen takk til Beate og Yngve! Hjemme har ugresset vokst, plenen har grodd, nysådd plen og nyplantet rabarbra har grodd. Naboen har ordnet og gruset deler av innkjørselen..Syrina hos naboen står i full dur (!) 1. august.  Ja, Ja - skitsommer til tross - vi har det godt. OG det kan enda bli en god høst.Takk for denne sommeren - hilsen oss i gulstugan.


Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar