mandag 17. juli 2017

Normalisert sommertilværelse

Siste uka i ferien. Stille i huset, gjestene og eldstemann har dratt. Taket er stort sett ferdig. Kun pusk gjenstår. Stillasene skal ned og sola skal nytes. Ting skal på plass og normalen skal inntas.

Allerede før gjestene dro startet vi planlegginga av velkomst for nabo Einar som fylte 50 7. juli. Det måtte jo markeres. I Oulu fikk vi kjøpt ballonger og girlander og hjemme hadde vi jo megastor pappkartong som kunne bli store fine plakater. Tanteungen Kaja fikk jobben med å skrive på plakatene og startet arbeidet lørdag. Onkel Geir malte rødstugan så det var god tilgang på pensel og maling også. Praktisk! Underveis hadde vi fått brakt i dagen at skolstugans folk ikke ville være på plass før sent på søndag - dessverre for våre gjester som da kun vi delta i planleggingen.
Søndag ble brukt til å rigge på plass plakater ballonger og girlander på jubilantens garasje og stuga. Det ble riktig så fint og vi var sikker på at markeringen og velkomsten innerst inne ville bli satt pris på. Nå kom jubilanten med følge så sent at vi ikke fikk med oss reaksjonen ved ankomst. Men litt oppstuss ble det.


Innimellom alt annet fikk gubben ordnet kosmetikken og takrennene på taket og rigget ned stillasene. Det siste til frugans begeistring. Etter litt kosting og spyling kunne igjen 1. soldekk bekles med lounggruppen. Herlig!

   Nabo Karl var alene i sin stuga og skulle felle trær før sjefen tiltrådte uka etter. Gubben og Geir bidro med drahjelp i fellingsøyeblikkene for å få landet de store trærne på trygt vis. Gjennom uka har bakhagen blitt lysere og lysere og flisekutteren/kverna hos Karl&co har gått seg varm. Kontrasten er stor til andre enden av Skolgatan der skyggefyrsten kaster lange ettermiddagsskygger over hele grannlaget. De gir ikke skygge hos eieren bare hos alle de andre. Lenge lever egoismen...not!
Skolfrugan og gulfrugan har gjenopptatt daglige spaserturer - i år langs el-ljussporet til Gölihatten. Nydelig tur med en sving ned til vannet og gapahuken for å forlenge ruta. En dag prøvde vi scooterleden fra Krokträskvägen til Gölihatten. Den var fin til å begynne med, men endte i et stort parti med steinur som måtte forseres. Deretter skog med mosebunn (og usikkert grunnlag) og kampesteiner som måtte forseres. Strabasiøs tur, men bekreftet at vi har koll på retningen og at vi rutevalgene vi gjorde førte oss rett til gapahuken slik som vi trodde. Siden underlaget var så vanskelig ble dette den ene turen i denne scooterleden. Vi finner nye utfordringer neste år!


Siste uka fant vi også tid til en tur på Trocadero - minstemann sin favorittplass. Han fisket nesten hver dag sammen med fetter Petter og Amalie. I år har Torjus vært heldig med fangsten og har fått mye og stor fisk. Det meste har gått levende ut i sjøen igjen, men storgjedda ble med hjem. Den fileterte og stekte onkel Geir. Alle som ville fikk smake. Gjedda smakte godt, og var lik kveita i konsistens. Kjøttaktig altså, men mye bein.
Innimellom alle andre gjøremål fikk vi flikket litt på den nyanlagte plenen mot skolstugan. Den har kun grodd flekkvis og med mye ugress i groen. Gresfrøene har muligens vært få og gamle og jorda uren og hard. Vi fikk lagt i ny "toppdressing"og sådd litt. Frugan fikk også hjelp med å flekke torva bort mellom lillstugan og nyhagen. Der ble det først lagt duk, så steinmel fra området ved boden/sjåen og deretter lagt skiferplater. Reint og fint og uten mulighet til å bli overgrodd. Fint å stå der å sanke urter fra "urtehagen". Lækkert!


Med skolstugans folk og rødstugans ungfolk ble det ekspedisjon til Lule og storheden midt i uka - på en dag som ikke var så sommerlig. På storheden ble barna etter eget inderlig ønske plassert på 360Trampolinecenter - til en times hopping på trampoliner. Voksne slapp å sitte som gissel for store barn og vi fikk dermed gjort unna ærend. Vi hadde ærend både på plantesenter og på gubbdagisbutikk. Som vanlig gjorde vi turen innom sentrum og buffetlunsj på Waldorf.  Smedjan ble også besøkt og også der gjorde vi planlagte ærend ifm 50-årsfika i skolstugan dagen etter.
I 50-årsfikan hos Einar traff vi mye kjentfolk og fikk nydelige kaker, kaffe og prosecco. Ved ungdomsbordet gikk det særlig unna på dekorative, gode fruktspyd.Fra en annen gutteartig aktivitet tidligere samme dag, Rallycross.Fredag kveld var det duket for nok et forsøk på forsnorskning av nabolaget. Lena og Kjell, Pia, Micke og Monika kom på hvalkjøttmiddag hos oss. Micke og Pia hadde ikke smakt sorten før. Etter sigende likte de maten, selv om de ikke spiste så mye som beregnet. Restene fikk rødstugans ungfolk prikkevere.

Siste kvelden i ferien dro vi med resten av nabolaget på Skjærgårdsbuffet på frevis. Den var mye mat og god mat. Og annet enn fisk for de som foretrakk det. Småfolket spilte minigolf på campingen før vi vendte nesen hjem for nedpakking av sommerferien.


Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar