tirsdag 31. juli 2012

Finaleuka i sommarstugan

Oulu-turen gikk som planlagt i innkomsten til siste hele helg i stugan. Vi fikk naboene i skolstugan med. Vi fikk vist de sentrum med torghall og tjukkas, samt Nallikari og Fartsparken. Til sist Olimpos restaurant der vi spiste verdens beste lammekjøtt. Tror byen og maten falt i smak hos naboene, og det er ikke til å undres over, det er en innbydende og pen by. Selv fikk vi det vi kom for i  år som i fjor. Neste år er vi der igjen (les: salg på Stockman) - ambisjonene er at fd kårfolket blir med. Kanskje får vi også lokket med oss tanteungene med foreldre?



Dagen etter Oulu kom endelig steinmelet/grusen som vi hadde ventet på ei hel uke. Da ble det fart i plattbygginga. I løpet av helga var platten foran huset på plass og steinmel satt rundt huset. Vi fikk også lagt og jevnet grusen til underlag for bassenget som skal stå foran forrådet. Dessverre fikk arvingene ikke gleden av å få bassenget på plass i år, tida ble rett og slett for knapp.  Vi var invitert til lunsj i skolstugan, der karelske piroger med eggesmør sto på menyen. Eksotisk og spennende for oss, - og godt! Pirogene var en del av shoppingfangsten fra Oulu, - nok et argument for å utvide radiusen rundt stugan.

Lørdag kveld kom sydenfolket tilbake til stugan, det ble baccalao/taco til middag og tidlig kveld for de reisende. Sur blåst, tross sol på søndag motiverte de reisende til å dra videre tidligere enn planlagt. Vi brukte tida til å ferdigstille platten og rydde hus.

Våre naboer i Tromsø kom til Båtskärsnäs omtrent samtidig som sydengjestene våre. De var innom på besøk både mandag og tirsdag, før de flyttet i gjeststugan onsdag. Tirsdag inviterte vi dem på middag (taco-grateng - sommerens schläger hos oss!), og før kvelden var over hadde vi spilt et par slag kubb med guttene mot jentene og familie mot familie.



Onsdag fikk de være "home-alone", da vi var på kjempe-kalas hos nabo Marianne som feiret 50-årsdag. Vi fikk invitasjonen allerede i mars, og hadde gledet oss lenge til festen. Sammen med granne Monica og naboene i skolstugan dro vi forenet flokk til stor feiring med mange gjester, partytelt, paviljonger, deilig mat, drikke og gode fasiliteter. Våre egne gjester satt ute på ny-platten foran utepeisen og nøt sommerkvelden (og partylydene fra nabogården). Vi sendte dem i skolstugans bod for å hente tørr ved til peisen (noe vi hadde fått blanco-fullmakt på tidligere). Skolstugans fruge så tilfeldigvis dette fra sin plass i partyteltet, og undret seg veldig over fremmedes inntog i hennes bod?!!.... saken ble oppklart på stedet til mye fliring.


Onsdag, torsdag og fredag var været betydelig bedre enn tidligere i uka. Bra for Mariannes fest, og bra for hudteinten og inntrykket av sommeren som snart er historie. Torsdag dro våre gjester på Frevisøren og badet med småjentene sine. Vi ryddet i gården med tanke på nedstenging og hjemvei, samtidig som vi fikk en god dose sommersol på legemet. På ettermiddagen dro guttene (store og små!) og de små jentene på go-cart utenfor Haparanda. De store jentene ble satt av ved Mjärden i Happis, og trålte fornøyd en kjent handelspark mens go-carten pågikk noen kilometer unna. En vinn, vinn altså!! Sen og deilig grillmiddag da vi kom hjem.


Håkon og Bjørn-Olav brukte det meste av fredag (vår siste dag) på Frevisøren - angivelig med "bare" halvparten av tida i havet (les: 3 timer). Gjestene våre dro hjem til Norge. Gubben og frugan pakket habemøbler, redskap, flagg etc i bodene etter å ha hatt bestemor og bestefar på lunsj. Den eneste måten deres brullypsdag nr 44 ble markert på, - tror vi. Ikke SÅ værst egentlig; ute på ny-platten i fantastisk vær. Første måltid der ever!

Forresten en god platt for (lav) ettermiddagssol! Nå skulle vi ha det vi trenger av solspotter - trær har fått bidra på både den ene og den andre måten for dette, - og frugan er evig takknemlig i all sin fregnede prakt!


Fredagskvelden var vi invitert på lasagne i Skolstugan, tiltross for at de var opptatt med bytte av varmepumpe, installasjon og opplæring. Deilig mat, frisk cava og hyggelig selskap - med en mild, varm bris i nakken av nyinnstallert pumpe. Hvor heldig kan man bli? Fra denne middagen vil vi i tillegg til maten huske vertinnens oppsvulmede, bisarre fjes! En allergisk reaksjon på insektstikk utfordret på alvor ansiktsporopsjonene. Dessverre glemte frugan igjen å gjøre foto som rettferdiggjør selskapet og vertinnen...


Før de voksnes leggetid denne kvelden hadde vi bestemor og bestefar på snarvisitt, de skulle reise hjem lørdagsmorgenen før vi slo opp gluggene.

Lørdag formiddag dro vi - fra et aldeles nydelig, varmt sommervær. Før det et par hektiske timer med nedpakking og rydding innomhus, det er utrolig mye å gjøre i siste liten!! Usj! Men vi dro ikke før vi hadde fikat med naboene, både gamle og nye.

Vel hjemme, med det gråe skylaget godt ned på skuldrene og sommerblomstene vasstrukne som få, har vi allerede planer for neste år. Den viktigste er å skaffe seg bedre tid når man har ferie! Vi skal bruke vinteren til å finne ut hvordan dette kan kombineres med å bytte en haug med fönster...(og kjøkkengulv etc).

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar