søndag 13. juli 2014

Arbeidsleir - rapport

opprinnelige vegger - vi fant lignende tapet til fondveggen
Sommerferie betyr ikke nødvendigvis å ligge på latsiden eller på solseng. Iallefall ikke for stugeeiere med ambisjoner om å få et oppgradert og behagelig andrehjem.

I fjor sommer ble det satt inn nye vinduer i spisestua og i stua. Spisestua ble gjort helt ferdig i fjor, mens stua ble stående med nye vinduer og fôringer uten at noe annet ble gjort. Å ferdigstille stua sto øverst på arbeidslista for denne sommeren. Stua er lita og overflatene var slitte og mørke - rommet trengte en oppgradering.

Vi startet med å legge ny himling, lik den i spisestua og kjøkkenet. Frugan har overbevist gubben om at tregulvet ville bli veldig fint om det ble pusset og lakket med matt, hvitpigmentert lakk. Gubben er ikke skyggeredd eller arbeidssky og gikk løs på pussejobben med innleide pussemaskiner. Man kan ikke la seg stoppe av at man aldri har gjort det før. Heldigvis! Gulvet ble pusset og pusset og pusset, så lasert med hvit lasur fordi ingen av maleforretningene hadde base for å blande i lakken. Lasuren hadde en tørketid på 24 timer og det var en strek i regninga. Tørking innebærer stopp i progresjonen. Tatt i betraktning at hele stua sto "nedpakket" i spisestua, hadde vi bare kjøkkenet til oppholdsrom. Trangt, rotete og kummerlig. Utrolig kjipt å sitte på pinnestol sent og tidlig!!

Omsider fikk vi på lakk, i to strøk. Vi lakket ene kvelden og la plater på veggene dagen etter, lakket på nytt på kvelden og la tapet på siste veggen dagen derpå, søndag. Samme kveld ble sofaen og tv satt inn i stua igjen. Det var behagelig! Mandagen fulgte det meste av møblene, gardiner og annet etter. Spisestua ble igjen mulig å bevege seg i.

Det siste som kom på plass var reol/veggseksjon. Frugan monterte flatpakkede reoler ute i sola, med hjelp fra onkel og fikk satt på plass i nystua. Gubben skar til en benkeplate som er lagt på toppen av reolrekka. Lyst og fint og passer fint i stua.

Nå mangler bare bilder og stasj på veggene, og et par hjørnebord. Men det kommer ikke på plass før elektrikeren har vært her, og når det skjer er litt utenfor vår kontroll.

Mens vi venter på det, er nye prosjekt påbegynt. Siste (store) vinduet i huset som skal skiftes er på guttenes rom. Dette skulle vært skiftet i fjor sommer, men vindusleveransen nådde ikke fram mens vi hadde ferie. Vi hadde dessuten ikke tid, det viste seg å være mer enn nok med 3 vindusskift.

Gutterommet er strippet. Største arvingen er flyttet ut i kårstugan sammen med kompisen, minstemann er plassert hos opphavet. Nytt vindu er kommet inn med hjelp fra onkel (og bestefar) i rødstugan. To vegger har fått huntonplater, de øvrige er klargjort for maling/tapet. Stragulaen er fjernet fra gulvet og frem kom et ok tregulv som skal slipes og lakkes neste sommer.


På utsia har veggen over verandadøra fått ribber som største arvingen malte i forkant. Under veiledning av gubben setter arvingen noen av ribbene på plass.



Nå legges hammeren bort, saga er rigget ned og materalet er lagt under presenning. Stugefolket tar ferien helt ut og setter kurs for Värmland søndag morgen. Da blir det stugeferie som gjester, det gleder vi oss til! Reisebrev følger!

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar