lørdag 19. juli 2014

Reisebrev fra Sveriges spisskammer

 
Huslyden i gulstugan er på ferie fra ferien og befinner seg i Värmland hos Hege og Anders. En frodig, varm og herlig plett i broderlandet. Nært gamlelandet, noe som gjenspeiles i dialekten, - og ikke minst i antallet nordmenn rundt oss.






Värmland
Ett av Sveriges største spisskammer, særlig Värmlandlandsnäs. Det går i korn, kylling/egg blant annet. 


Det finnes mange gamle herrefårder i orten som gjenspeiler jordbruket. De er godt bevart og flotte og se til, mange brukes som konferanse og eventhoteller i dag. 

Värmland er hertugdømmet til prins Carl af Sverige. Ikke alle län som er beriket med sådan notabilitet i toppen. 

Ellers er det mye antikk, loppis og auksjoner i dette området, og ditto norske oppkjøpere. Vertinnen antas å tilføre denne næringa bidrag til salt i maten. 



Vertene på Tveta
Vi er på besøk hos Hege og Anders i deres stuga. Stuga blir en beskjeden betegnelse på eiendommen deres. De har en stor, vakker og gammel prestegård (fra 1793) ved Sjönsjön - nær Vänern. Ikke langt fra den berømte metropolen Åmål, hvor en viss film kommer fra. Siden dette er en familievennlig blogg, blir tittelen ikke nevnt.

Hege og Anders et fantastiske verter - vi lever en herlig ferietilværelse på type resort/allinclusiv. Anbefales overhodet ikke - dette skal vi ha for oss selv. For vi skal vi tilbake. Først og fremst pga vertene og deres store flotte torp, men også fordi dette er et spennende og vakkert område å feriere i. Dessuten nær mange andre spennende reisemål om man ser på avstander med nordnorsk attityde - 20-30 mil er en svipptur.




Sammen med vertene bor sjefene deres, Sanny og Billie. En papillion og en chiwawua - søte og små, med mye lyd og fart. Iallefall på Sanny, den største og tøffeste - den tenderer av og til mot brukshund og tar vaktholdet av gården på stort alvor. Stakkars den som sykler forbi på landeveien 50 meter unna! Da hagler truslene.
Siden hundene er små og frugan har hatt år på tilvenning, går sameksistensen bra. Guttene elsker hundene og leker med de så ofte de kan, eller så ofte som de små orker.













Første døgnet tilbragte vi i huset. Deilig vær, godt selskap og traktement gjorde videre utflukter helt overflødig.




Senere har vi vært rundt i nærområdet og sett bl a Åmål og Säffle.

Vi fikk også privat omvisning av den hyggelige eieren Tom på herregården "Knusesund". En utrolig flott og velholdt herregård.





Bevertningen
- bare må nevnes spesielt! Vi har vært på lyx-allinclusive og fått servert utrolig mye god mat, med hjemmelagede ribbet, glacer og marinader. Helt utrolig god mat og bevertning. God mat i nytt ute i vakre omgivelser med hyggelig selskap. Hva mer trenger man? 
Kanskje litt hjembakte kaker, jordgubb och grädde, champagne osv? - Vi fikk alt, og satte pris på hver munnfull.


Liseberg

Vi fikk vertskapet med til Göteborg 18 mil unna med Liseberg som eneste mål for turen. Og for et mål! Artig for ungan var hovedhensikten. Det ble artig for alle! Frugan lot seg imponere over vertinnens dødsforakt - hun viste seg å være tøffere enn tøff i møte med de store attraksjonene i tivoliet. Verten var like tøff og største arvingen fulgte hakk i hel. Frugan og gubben var noe mer reservert, men var vild och galen nok. 





Bading i Vänern 
Vertskapet tok oss med til Duse Udde. Det et flott havsbad/campingplass med alle fasiliteter inkludert sandstrand og varmt vann. Vänernvann! Et mykt vann som tok varmt i mot oss. Etterhvert ble det kaldt å gå i land! Et herlig sted!



Tveta "by night"
Vi fikk også prøvd "nattelivet" på Tveta. Det innebærer å fyre på peisen i nattens mulm og mørke, spille musikk, drikke vin, skravle og vente på morgenrøden. Nattestid er det stille i naturen rundt, men når morgenen kommer er det masse lyder fra fugler og dyr i omkringliggende skog. Det er en rik fauna og flora rundt Tveta. Eksotisk - men vi setter nok mest pris på de fine folkene som tar vare på plassen, faunaen og floraen - de tilhører vår flokk!

 

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar