torsdag 7. juli 2016

Landeplaget!!

Denne ferien har så langt budt på en rekke landeplager. Og da snakker vi ikke i moderne terminologi (les; popmusikk, sommerhits etc) - vi snakker i bibelsk forstand! Norrland og Egypt har deler en hel del av de tradisjonelle landeplagene, selv om vi i skrivende stund ikke har nådd helt til alle 10. Heldigvis! Men - har vi først landeplager så skal vi jaggu ha gleden over å klage høylytt over dem!!


De egyptiske landeplager er beskrevet som hjemsøkelsen som rammer mennesker, dyr og avlinger. Disse ti plager er: vannet i Nilen forvandlet til blod, frosker, mygg, klegg; kvegpest; byller; hagl; gresshoppesvermer; mørke; den førstefødtes død.

 Etter noen få dager i norrlandsk sommar kan vi allerede gjenkjenne følgende landeplager:
  1. mygg - myggår og i hopetall, la igjen frontruta på tur ned og har siden vært allestedsnærværende i store svermer. Nesten umulig å være ute.
  2. klegg - veps, fluer, og flygende insekt vi ikke kjenner navnet til..
  3. hagl - utrolig mange millimeter nedbør første uke i form av hardt regn, vi snakker døgn med 29 og 15 mm av sorten.
  4. mørke - lavt skydekke gir assosiasjoner til høstmørke kvelder for en nordlening som er vant med midnattsol i denne kalenderperioden
  5. byller - ute av bibelhistorien kan dette oversettes til myggstikk, en tragisk konsekvens av nr 1
Mygg, klegg og insekt forøvrig:













I uanstendig store mengder - man kan bli blodfattig av mindre. Selv ikke regnværet jager mygga vekk. Vi har myggfelle og mindre mygg en andre, likevel uutholdelige svermer. Lukene er skalket med nye myggnett - de gamle gjorde ikke lenger jobben godt nok.

Svermene med svartfluer er også store - de inntar husene og uterommet på en irriterende måte. 3 fluer kan gjøre tilværelsen ganske bedrøvelig, de legger seg borti alt og surrer rundt helt unødvendig..

Hagl:


Vi har ikke hatt hagl i bokstavelig forstand, men til gjengjeld hardt regn i store doser; - skybrudd type kollåpne himmelsluser (storfloing på nord-norsk) - i flere tilfeller akkopagnert med lyn og torden. Det kan ta nattesøvnen fra en stakkar - særlig når nettene glir langt ut i formiddagen i forsøk på å forkorte regntiden.


Kort ferie og mye regn - her kan man potensielt bade i selvmedlidenhet og ta sorgene på forskudd i like stort monn som nedbørsvarslene i de mest nedslående prognosene.


30 mm - 2 døgn


























Rettelse!! - vi har fått en anseelig dose hagl, innledet med regn i et skybrudd av en annen verden. Det kom onsdag (den 13.!), ut av ingenting, på en varm og solfylt dag. Etter skybruddet kom sola og vi kunne på nytt nyte godværet.








Mørke:

full innebelysning
utelysene tennes 

Vi har rett og slett sett oss nødt til å dra til Haparanda og gjøre innkjøp av lys - stearinlys! En typisk høstartikkel for mørke høstnetter. Det er ikke lett for øyet eller hodet å forstå at det er årstid for lyse sommernetter nå..

Byller:




I all anstendighet kan ikke alle familiens nyvunnede byller vises offentlig. Men, tro oss på at vi har nok av dem! Et lite utvalg vises herved - ikke alle disse er mygg, andre insekt får også ta ansvar i denne sammenhengen.











Nå er det landeplager nok for oss i denne omgang. De resterende 5 betakker vi oss for.Nå er det tid for sol, varme, venner og morro.

Varmepumpa går for fullt og gir etterlengtet barføttføre (om enn bare innomhus), kjøleskapet er fylt med potensielt stemningsskapende läsk, feriegjestene er rett rundt hjørnet og det kan enda bli en super sommer, selv om de neste dagene ikke ser lyse ut etter prognosene å dømme. 

Vi som ferierer i Norden vet jo egentlig at dette været og denne myggplagen er en reell risiko - helt utrolig at vi lar oss skuffe når arktisk og sub-arktisk sommer slår til. Historien viser jo at insekt og nedvør ikke er nye fenomen.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar